Náš příběh začal hned zkraje roku 2021, kdy jsme se já a můj dlouholetý kamarád David rozhodli změnit náš život. Zaměstnanecký poměr nám nedokázal nabídnout to, po čem jsme toužili. Oba jsme dlouhá léta chtěli vytvořit něco vlastního, na co bychom mohli být pyšní. Něco, co by nás bavilo a kde bychom se mohli seberealizovat. David mi jednoho dne předložil svůj nápad ohledně lyofilizace potravin. Dlouhou dobu jsem nad tím přemýšlel a nápad se mi tak moc zalíbil, že jsem na to kývl. Vždy jsem byl velice rozpačitý z toho jak se plýtvá jídlem a tento proces sušení mrazem by mohl být opravdovým řešením.. Mohli bychom pomoci změnit svět k lepšímu. Zároveň skýtal mnoho dalších možností, ať už to bylo sušení ovoce nebo sýrů.. Vzhledem k tomu, že jsem velký mlsoun tak nebylo o čem dále přemýšlet. Zkrátka nápad, který měl smysl, mozek a koule :-). Nelenili jsme a začali jsme náš plán realizovat. Naše dlouhá cesta mohla začít.
V té době jsme ani přibližně netušili, co vše nás čeká.
Kontaktovali jsme výrobce českých lyofilizátorů Lyotrade s.r.o. a společně s jejich techniky se začali učit, jak tento proces funguje. Učili jsme se ovládat stroj, který suší potraviny a pomaličku krůček po krůčku začali pronikat do tajů lyofilizace. Byli jsme z toho opravdu nadšení, i když proces sušení není vůbec jednoduchá věc. Po několika měsících jsme se rozhodli, že uděláme další krok.
Pronajali jsme si tedy malý prostor v suterénu jednoho domu, který jsme museli přizpůsobit našim potřebám a pořídili náš první lyofilizátor. Po mnoho měsíců jsme zde testovali různé druhy jídel, příloh a ovoce. Zjistili jsme mnoho důležitých informací ohledně stroje a jídel obecně. Také jsme si pořídili náš první balící stroj na aluminiové zatavovací sáčky a testovali balení hotových produktů a jak tyto produkty skladovat. Všichni naši známí nás podporovali a chválili vše, co jsme rozdali na ochutnání (tak bylo to zadarmo, že? :-)). Učili jsme se za pochodu a pečlivě naslouchali všemu co naši degustátoři říkali. Netrvalo dlouho a bylo nám jasné, že nás tento obor opravdu baví, a že jsme schopni podniknout vetší krok. Sklepní prostor byl naprosto nedostačující z hlediska kapacity, a hlavně hygienických předpisů pro výrobu potravin.
Nová provozovna.
Hned v červnu to začalo doopravdy. Už jsme si byli jisti, že to myslíme vážně. Že chceme kvalitu, a že v tomto oboru chceme změnit svět. Zaregistrovali jsme tedy s.r.o., sehnali objekt, který by po úpravách splňoval veškeré hygienické a prostorové požadavky. A dali se do úprav, zařizování a shánění všech potřebných povolení. Přestěhovali jsme naše vybavení a nakoupili postupně další stroje. Testovali jsme další a další potraviny. Zvětšili jsme kapacitu výroby pětinásobně a vychytali drobné mouchy. Nebudu vám lhát, když řeknu že poprat se s legislativou a rozjet výrobu potravin je opravdu záhul :-). Nadšení střídalo zklamání. Pokaždé, když se nám něco povedlo, vznikl problém někde jinde. Byla to opravdu náročná a těžká cesta. Ale jak říkám. Padáme abychom se naučili zvedat! Vše těžké a složité nás naučí něco nového z čeho se můžeme poučit a být příště ještě lepší. Naše cesta teprve začíná. Budeme se každý den snažit zlepšovat vše co jen půjde, abyste Vy naši zákazníci byli spokojeni. Sýrem to teprve začíná ∞.