S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

cena 1 099 Kč
skladem

Co je lyofilizace?
Co je lyofilizace?

Chcete to krátce, a nebo dlouze?

Ve zkratce je lyofilizace (neboli sušení mrazem, případně kryodehydratace) proces, při kterém se odstraňuje voda z produktu (v našem případě potraviny) za velmi nízkého tlaku a teploty.

Takto ošetřená potravina je trvanlivá při pokojové teplotě a velmi lehká (je v ní minimum vody). Navíc obsahuje mnohem větší množství vitamínů, které při běžném sušení (nebo jiném typu konzervace) degradují kvůli vysokým teplotám. A jako bonus neni potřeba žádná chemie!

Takto usušené potraviny se dají přímo konzumovat, nebo v případě hotových jídel zalít vodou a ohřát.

A takto například vypadají naše usušené jahody:

Takhle vypadaji naše sušené jahody

Pokud Vás zajímá víc podrobností a trocha historie, můžete vesele pokračovat ve čtení...

Historie sahá až do éry Inků, kteří ji využívali k sušení brambor - vysoko v horách, kde je nízký tlak a kde klesá i například teplota varu, nechávali zmražené brambory na slunci. Ačkoliv zahřáté sluncem, teplejší než okolní vzduch, se za nízkého tlaku zbavovaly vody pomocí sublimace. Sublimace je proces, kdy se pevná látka mění ze skupenství pevného přímo do plynného, přičemž na skupenství kapalné si po cestě ani nevzpomene. Tímto způsobem vznikne usušený produkt bez větší degradace své kvality. A trvanlivý! Kde není voda, tam se bakterie nemnoží.

Moderní postupy lyofilizace se datují už od 19. století, kdy Richard Altmann popsal sušení živočišných a rostlinných tkání pomocí mrazu. Dále se objevují patenty, které kombinují vakuovou komoru se schopností kondenzace, ale to už bychom šli moc do hloubky.

Průmyslové využití této technologie ale přinesla až armáda za druhé světové války, kdy se díky lyofilizaci podařilo uchovat a transportovat množství krevní plazmy a penicilinu bez nutnosti jeho chlazení. Mnoho životů zachráněno...

V potravinách zlom nastal až v 50. letech 20. století díky americké armádě a NASA. Ranější komerční pokusy bohužel narážely na vysokou cenu této technlogie. Ale od 70. let si i zde lyofilizace našla své pevné místo. Potřebujete něco trvanlivého, výživného a zároveň lehkého, a abyste to mohli transportovat třeba na oběžnou dráhu? Máme pro Vás řešení! A s pokročilými způsoby balení a skladování hovoříme o trvanlivosti v řádu desítek let...

KONTAKTY

High Endurance s.r.o.

Email: info@foodbrick.cz

NTViM